Yin Yoga

Yoga je korisna aktivnost kojom čuvamo i pomažemo svoju vitalnost i fizičko zdravlje, disanje, apetit, pozitivno mišljenje, odnos prema sebi i drugima. Ona daje i osećaje mira, tolerancije i plemenitosti.

Yang yoga vam svojim naglaskom na fitnesu pruža osećaje zadovoljstva i ispunjenosti energijom, jer Yang položaji naglašavaju angažovanje, jačanje i istezanje mišića našeg tela. 

Suprotno tome, u Yin položajima mišići su opušteni, a naglasak je na očvrslom vezivnom tkivu (tetive, ligamenti, diskovi, hrskavice, zglobne čašice) u i oko zglobova, čije se jačanje postiže njihovim izvlačenjem, pritiskom, savijanjem ili uvijanjem.

Yin sa svojim naglaskom na strpljenju i pasivnosti veoma utiče na nervni sistem i pruža osećaj smirenosti i relaksiranosti. Uz yin postajete tolerantni i strpljivi.

Kada vežbate yin jogu, prvi izazov sa kojim se suočavate je ostajanje u nekom joga položaju duže vreme. Tu nema velikog naprezanja u položajima, već je cilj da opustimo svoje telo i relaksiramo se. Položaji koji se koriste su mahom ležeći ili sedeći, i osmišljeni su tako da se telo podržava posebno dizajniranim blokovima i jastucima za potporu, takozvanim bolsterima. 

Faze započinjanja Yin prakse
Polaznici često Yin yogu smatraju nežnom i meditativnom, ali ona i ima svoje fizičke izazove.

Od vas se traži da povremeno tolerišete blage do umerene bolne osećaje koji su verovatno izvan vaše zone komfora, što može izazvati sumnje i pitanje, „zašto se podvrgavam ovoj vrsti senzacije?“

Odgovor: Te senzacije izazivaju odgovarajući nivo stresa na čvrsta vezivna tkiva koja se normalno ne stimulišu tokom aktivnih oblika vežbanja. Konačna mišljenja i zaključke o vežbi treba odgoditi dok se ona ne okonča, jer nagrada dolazi na kraju kada se oseti blaženstvo koje se razvilo u telu, jer se ono oseća lakše i slobodnije, manje ograničeno, manje opterećeno bolovima i tegobama.

Mentalni izazov Yin yoge može biti još teži. Mirnoća položaja vas čini pogodnim za misaone napade na vašu volju. Uobičajene misli uključuju: „Zaista sam trebao izabrati nešto drugo, meni treba više kretanja, ovaj tip vežbe nije za mene “(želja i odbojnost); „Ovaj instruktor treba da prestane sa pričom i izvede nas iz ove poza“ (averzija); „Kada će doći vreme za promenu, da li taj sat uopšte radi?“ (nemir); „Uopšte nisam osetio ove senzacije ni u jednom drugom stilu joge. To ne može biti dobro, Pogotovo ovaj pritisak i ukočenost u donjem delu leđa“(sumnja).

Ako naučite tolerisati ove mentalne reakcije, možda ćete uspeti da razvijate drugačiji način reagovanja i na druge životne izazove. Yin joga pomaže da stvari koje vas inače jako iritiraju, možda više neće na vas toliko uticati. Tolerišući svoju reaktivnost, razvijate više staloženosti i mirnoće pa ćete u stresnim situacijama biti u stanju sebi da kažete nešto kao: ne možeš me uvući u svoju igru, nećeš me iznervirati, ne možeš me povrediti i sl.